PLOMBE DENTARE

Plomba dentara este una dintre cele mai simple tratamente ale stomatologiei si reprezinta plasarea unei substante speciale in locul proaspat curatat dupa carie, pentru ca dintele sa isi recapete functiile. O solutie foarte comuna in trecut era amalgamul, acest tip de plomba fiind foarte des intalnit datorita faptulului ca era practica, rezista foarte bine in timp, insa s-a renuntat la aceasta din cauza culorii inestetice si a faptului ca erau incluse si substante foarte nocive pentru organism.

In schimb, o varianta potrivita in ziua de azi sunt cimenturile dentare, datorita faptului ca nuanta se aseamana cu cea naturala a dintilor, se lipeste foarte bine, insa durata de viata nu este una mai mare de cativa ani, astfel ca plomba trebuie monitorizata cu atentie. Cea mai buna solutie, aleasa de multi stomatologi este apelarea la materiale compozite, datorita faptului ca promit o lunga durata de viata, insa si gama de culori este una foarte variata.

Procedura de obturatie

Dupa consultatia medicului, se identifica dintele sau dintii care sunt afectati de carii sau alte afectiuni, iar acestia, precum si locul inconjurator se pregatesc pentru tratament, prin restaurarea lor. De cele mai multe ori caria este inlaturata prin intermediul unor metode mai sus mentionate si se efectueaza o curatare pentru a evita microbii si bacteriile.

Daca se opteaza pentru o obturatie cu compozite este important ca dintele sa se izoleze, pentru ca saliva sa nu patrunda si sa nu interfereze cu materialul de obturatie si substantele de aplicare a acestora. Materialul se intareste treptat dupa ce este expus la o lumina laser, care ajuta si la vindecarea mai rapida.

Plombele dentare temporare

Dupa cum le spune si numele, sunt confectionate pentru a rezista o scurta perioada de timp, de cele mai multe ori de pana la 30 de zile, fiind folosite atunci cand tratamentul necesita mai multe sedinte pentru a fi finalizat, iar plomba definitiva urmeaza sa se aplice la finalul acestuia.